sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Pirkko duunasi saippuaa!

 Tämän syksyn ykköshurahdus tulee tässä! Tilataan 4kg lipeää täältä. Ai miksi neljä kiloa? Koska sen hintaan sisältyy rahti...
 Ostetaan myös naurettavan halpa keittiövaaka Tarjoustalosta, koska Clas Olssonille ei ehditty ja olisi siellä ollut kalliimpaakin... Ostetaan myös hauskat kotikemistin lasit ja vedetään kumihanskat käteen.
 Laitetaan grammalleen mitatut lipeät veteen.
 Huljautellaan sekaisin.
 Kaadetaan lipeäliemi purkkiin jossa on jo grammalleen punnitut rasvat. Ei muuten (taas) mennyt niinkuin Strömsössä - tulikin valittua tuo tuoppi joka on epätasainen sisältä. On mahdotonta kaapia se puhtaaksi (sillä Prisman halvimmalla nuolijalla joka ei tosiaankaan ollut silikonia) eikä massaa saa huuhtaista viemäriinkään.
 Otetaan käyttöön FB:n kautta pipo-vaihtureilla hankittu kakkossauvasekoitin. Kiitos Janica!
Saadaan aikaan herkullinen hyytelö, tässä tapauksessa oliiviöljystä ja vesi-lipeä-seoksesta. Hyytelö kaadetaan pestyyn ja kuivattuun maitotölkkiin, odotetaan vuorokausi...
 ...ja tadaa! Purkin sisällön saa leikeltyä näin hienoiksi paloiksi! Tässä neljää eri saippuaa - jokaista 7kpl. Näiden neljän setin tekoon meni siivous- ja valmistelutöineen parisen tuntia. Jätetään kaapin päälle odottelemaan testausta ja käyttöönottoa joskus hamassa tulevaisuudessa. Saippua vaatii siis kypsyttelyä - ei hätäisille (siis mulle, höh)!
 Huippuhyvät ohjeet löytyvät Saara Kuhan kirjasta Käsin tehtyä saippuaa. Me teimme oliiviöljysaippuaa, rassaajan saippuaa kahvijauheella, rassaajan saippuaa kaurahiutaleilla sekä keittiösaippuaa kahvijauheella. Eksoottisin ainesosa mitä näissä tarvittiin oli tuo kookosrasva, tai no se lipeä tietenkin myös.

Joku saippua halkeili purkissa, ei anneta sen häiritä. Voi isoveli parkaa - taas sen joulupaketeista taitaa paljastua jotain pikkusiskon TSI-kyhäelmiä :D

5 kommenttia:

 1. mahtavaa!! voih,olisikin ihana tehdä kaikenlaisia kukkasaippuoita <3 ruusun terälehtiä ja muuta <3

  VastaaPoista
 2. Tätäkin on ollut tarkoitus kokeilla kohta pari vuotta, no ehkä ensi vuonna :D

  Hyvältä ne ainakin näyttää :)

  VastaaPoista
 3. Vau, tuota olisi kiinnostavaa kokeilla!

  VastaaPoista
 4. Pari vuotta tämä mullakin kesti ennen kuin sain hankituksi tarvittavat romut. Kiinnostaisi ainakin testata merisuolaa ja suklaata!

  VastaaPoista
 5. Ihania! En olekaan pitkiin aikoihin tehnyt saippuaa, pitäisipä taas aktivointia ja kaivaa saippuavehkeet esille..

  VastaaPoista